donderdag, maart 21, 2024

Op zaterdag 23 maart vanaf 15.00 uur is een nieuwe expositie bij Galerie Via Lumina, Voorstraat 152 te bewonderen. De expositie bestaat uit bijzondere schilderijen van Herman van der Avoort en Yvonne Houwing. Iedereen is welkom om bij de opening aanwezig te zijn. De expositie loopt tot en met zaterdag 24 juni.

Herman van der Avoort Jr. werd in 1950 in Dordrecht geboren en heeft als kunstschilder tot op heden een turbulent leven achter zich. Herman is de jongste telg uit een bekend kunstschildersgeslacht. Zowel zijn vader (die ook Herman heet) als zijn grootvader (Herman Hubertus) en de broer van zijn vader (Oscar Joseph) waren meer dan verdienstelijke schilders. Helaas voor de liefhebbers schilderden zij vooral voor zichzelf en veel minder voor de ‘markt’. Herman jr. is lid van Pictura en heeft zijn hele leven (tot op heden) in Dordrecht gewoond en gewerkt.

De Grote kerk van Dordrecht

Yvonne Houwing (63) was al vroeg altijd aan het tekenen. Daar lag haar interesse en passie. Ze doorliep met succes de Willem de Kooning-academie. Hoewel Yvonne daarna niet in het beroep van kunstenaar verder ging, is zij altijd met tussenpozen blijven tekenen en schilderen. Yvonne tekent en schildert vooral portretten, waarin de mens centraal staat, alhoewel zij ook regelmatig haar twee katten heeft geportretteerd. Over de expositie zegt zij: “Het werk wat er nu komt te hangen, is een overzicht van het zoeken door de jaren heen, met de vraag wat een portret betekent. Soms letterlijk, soms figuurlijk. Ik ben altijd bezig met het lichamelijke versus de ziel. Mij afvragend wat je ziet als je iemand aankijkt en wat je niet ziet, want je kunt niet in iemands hoofd kijken. Vooral wat betreft dat laatste zocht en zoek ik naar uitingsvormen in potlood en verf.”

Portret