Expositie Piroska Althuisius

Zaterdag 7 september 15.00 uur is er in de Outsider Art galerie Via Lumina een feestelijke opening van een nieuwe expositie met werken van PIROSKA ALTHUISIUS Piroska (1964 – 2017) was een outsider kunstenaar pur sang. In het verleden heeft zij eenmaal geëxposeerd in Via Lumina. Na haar overlijden heeft de familie besloten om alle kunstwerken die Piroska nog in stock had te schenken aan Via Lumina. Door deze bijzondere schenking en de wens van Piroska dat haar werk overal te zien moet zijn in plaats van te ‘verstoffen’ zijn de kunstwerken voor lage prijzen te koop!

Pi tekent sinds ze als kleuter krijt, potlood en papier ontdekt. En ze plakt, knipt, scheurt om het nog mooier te maken.
Op de ‘kinderspeelwerkplaats’ in Rozenburg komt daar toneelspelen bij. Ze zingen er zelf-gemaakte liedjes, verkleden zich, maken er decors bij en verzinnen samen de verhalen.
Als ze wat groter is, volgt ze veel cursussen. Van Maarten Walters leert ze dan etsen. Het klikt tussen die twee, ze zijn altijd bevriend gebleven. Maarten was de eerste verzamelaar van haar werk.
Wanneer Pi op haar negentiende naar Dordt verhuist, en zelfstandig gaat wonen, is haar huis al snel een atelier.
Creatief bezig zijn blijft haar passie, haar productie is enorm. Ze ontwikkelt een heel eigen stijl die direct te herkennen is:
een altijd vrolijke, kleurige wereld.
Bij Centrum Nieuwstraat/DE Berckepoort leert ze hoe keramiek gemaakt wordt. Die vaardigheid vertaalt ze weer in haar eigen oeuvre. Ook thuis en bij Spoorzicht maakt ze de mooiste beelden, de een nog vrolijker dan de ander. Pi hield erg van geven. Ze heeft vele mensen blij gemaakt met zelf beschilderde T-shirts, slabbetjes, theepotten en tassen. Haar schilderijen bevinden zich ondertussen over de hele wereld